One World 2021

16-19 septembrie 202
Locul desfasurarii: Centrul Cultural Reduta, Bastionul Artiștilor și Visssual
Participare DAU: partener

Artisti: Elena Vladareanu (poeta), Andrei Popov (Forumul Cultural Austriac), Elise Wilk (dramaturg brasovean), Paul Calinescu, Gabriel Barta, Jean Mihail si Ada Pistiner

Lupta pentru drepturile femeilor a progresat mult in ultimul secol, insa nu in mod egal in toate partile lumii, ceea ce a facut ca acest demers sa necesite o sustinere constanta, nu doar de natura institutionala si legislativa, ci si din partea miscarilor culturale contemporane. Pentru ca lupta pentru egalitatea de gen este la fel de relevanta azi ca si in deceniile trecute, anul acesta va propunem o selectie de documentare ce au ca subiect central viziunea femeii asupra lumii. Pentru a oferi o perspectiva cat mai larga asupra diversitatii vocilor feminine din lumea filmului documentar, filmele acestei editii sunt fie realizate de femei, fie surprind personaje feminine fascinante din diferite colturi ale lumii. Incepem calatoria la vecinii ucrainieni cu ,,Pamantul e albastru ca o portocala", in care realizatoarea Iryna Tsilyk spune povestea unei tinere care este admisa la facultatea de film in contextul unui Donbas rascolit de razboi. Alte documentare personale sunt cel al Palomei Sermon-Dai - ,,Micul Samedi" care a fost proiectat in deschiderea celei de a 14-a editii a festivalului One World Romania de la Bucuresti si ,,Mi se spune Babu" in regia Sandrei Beerends, care reconstruieste cu ajutorul imaginilor de arhiva povestea Alimei - dadaca unei familii de colonialisti olandezi pe teritoriul Indoneziei. Alte titluri semnificative din selectie sunt ,,Covrigul meu mexican" - debutul provocator al spaniolei Nuriei Gimenez Lorang, care a primit Mentiunea Publicului la OWR 14, ,,Cabina de vizionare" (regia: Ra'anan Alexandrowicz, Israel, SUA, 2019).

Sanatatea mintala a devenit un subiect presant de dezbatere in ultimii ani, si cu atat mai mult in contextul pandemiei Covid-19, care a afectat major starea oamenilor deja vulnerabili in acest sens si a dus la o crestere generala a tulburarilor psihice in randul populatiei. Unul dintre documentarele prezentate la OWR Brasov #2 abordeaza aceasta tema intr-un mod cu totul special. ,,Niciunul dintre ei nu spune vreun cuvant" ne introduce intr-o lume deosebita prin linistea cu care este caracterizata. Este vorba despre o comunitate formata din oameni care sufera de autism. Inca din 1967 realizatorul Jacques Lin a trait alaturi de ei, in cadrul unui experiment medical initiat de legendarul Fernand Deligny - un specialist in psihologie sociala recunoscut pentru metodele sale nonconformiste. Pornind de la acest film emotionant adoptat de ,,Copiii de Cristal" - o asociatie a parintilor cu copii cu TSA (tulburari din spectrul AUTISM), Sindrom Asperger, ADHD, Sindrom Down si alte tulburari asociate -, vom discuta intr-un cadru profesionist, plin de informatii dar si de umanitate si intelegere despre nevoile persoanelor cu tulburari din spectrul autist, precum si despre servicii si abordari necesare. In acelasi timp, vom vorbi si despre apartinatori care, adesea, au ei insisi nevoie de sprijin, in special psihologic, pentru a face fata dificultatilor aduse de acest diagnostic. Scopul dezbaterii este constientizarea problemelor acestei categorii defavorizate si gasirea de solutii si resurse posibile. La eveniment vor lua cuvantul reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, respectiv ai Consiliului Judetean, ai Primariei, ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si ai Directiei de Asistenta Sociala, reprezentanti din cadrul unor ONG-uri locale si ai Federatiei pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist, precum si un psiholog, un asistent social, parinti si, fireste, adulti cu autism. Dezbaterea va fi moderata de actorul Mihai Calin, sustinator al cauzei persoanelor cu autism. Evenimentul este gandit sa fie interactiv, oferind si publicului ocazia de a se exprima liber, poate chiar de a aduce in discutie experientele personale referitoare la autism. In prezent in Romania traiesc peste 30.000 de persoane diagnosticate cu tulburare din spectrul autist.

Un alt subiect ce ne preocupa de mai bine de un deceniu este reforma justitiei in Romania. Cum a evoluat procesul de reforma si ce inseamna el in ziua de astazi ne propunem sa investigam la proiectia documentarului ,,Justitie nevazuta", ce va fi urmata de o dezbatere cu invitati ai Fundatiei Konrad Adenauer. Documentarul examineaza cinci teme din sfera sistemului de justitie pentru a porni un dialog public referitor la diferite aspecte, precum reintegrarea sociala a fostilor detinuti, recuperarea prejudiciilor si accesul la justitia mica a cetateanului simplu din comunele si orasele mici ale tarii. Poate ca Romania a facut progrese in lupta anticoruptie, dar a neglijat alte sectoare esentiale ale justitiei ce vizeaza in mod direct problemele noastre cotidiene.

Niste preocupari constante in selectia Festivalului One World Romania din fiecare an au fost situatia refugiatilor, promovarea tolerantei si a dialogului intercultural. Si la aceasta editie va invitam la un eveniment special dedicat respectului pentru diversitate, ce va avea loc pe 19 septembrie la Centrul-Cultural Reduta, unde vom deschide expozitia ,,Refugiati Doctori in Romania", o serie de portrete fotografice realizate de Horia Manolache in 2021, in timpul pandemiei Covid-19. Expozitia va fi insotita de proiectia filmelor produse in cadrul proiectului ,,Fa un film cu un refugiat"", organizat in colaborare cu Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica ,,I.L. Caragiale" Bucuresti si UNHCR Romania - Agentia ONU pentru Refugiati. Documentarele au fost realizate de echipe de studenti in perioada 2019-2021 si sunt adoptate de Centrul de Integrare pentru Migranti Brasov. Invitatii dezbaterii sunt Gabriela Leu (UNHCR Romania) si Horia Manolache.

 

Nu in ultimul rand, festivalul va aduce in atentia publicului si noul documentar al regizoarei romance de teatru si de film Carmen Lidia Vidu. In timpul perioadei de carantina instituite dupa declararea pandemiei de COVID-19 in Europa, Forumul Cultural Austriac Bucuresti a invitat 60 de artisti din Austria si Romania sa reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum si la modul in care arta lor si comunitatile se pot transforma in timpul si dupa finalul crizei sanitare. Plecand de la materialele video ale artistilor participanti, regizoarea a realizat un documentar de amploare ce reuseste sa surprinda complexitatea perspective

In cadrul festivalului vom prezenta si unul dintre proiectele OWR de recuperare a patrimoniului cinematografic national, si anume Cineclubul, care in 2021 se concentreaza pe evolutia filmului documentar romanesc din perioada interbelica si din cea comunista. Cu filme semnate de Paul Calinescu, Gabriel Barta, Jean Mihail si Ada Pistiner, ne propunem o aprofundare a cunoasterii filmului documentar romanesc de arhiva si, implicit, a trecutului nostru ce ne influenteaza inca prezentul in moduri nebanuite. Proiectia va fi urmata de o discutie moderata de Alexandru Solomon ce o are ca invitata pe Ana Szel, una dintre curatoarele proiectului. lor artistice asupra fenomenului carantinei si al izolarii. Avand in vedere ca sectorul cultural a fost unul dintre cele mai puternic afectate de criza de sanatate, proiectia va fi urmata de o dezbatere despre efectele pandemiei asupra artistilor si a operatorilor culturali, la care sunt invitati Elena Vladareanu (poeta), Andrei Popov (Forumul Cultural Austriac), Elise Wilk (dramaturg brasovean).

Link-uri media:

festival-oneworld.ro/l/ro/stiri/10179/evenimentele-speciale-ale-festivalului-one-world-romania-la-brasov/
www.facebook.com/oneworldromanialabrasov/
oneworld.ro/ro/blog

Parteneri:

Asociația One World Romania, Asociația ARTBURG, Consiliul Județean Brașov,Bastionul Artiștilor, Muzeul de Istorie Brașov, Centrul Cultural Reduta, Centrul Multicultural al Universității Transilvania Brașov, Agenția Metropolitană Brașov, Visssual, Forumul Cultural Austriac, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Olandei, Centrul Cultural German, Alianța Franceză, Copiii de Cristal, Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov