Arta si Poveste Murala

septembrie- octombrie 2019
Locul desfasurarii: Piața Sfantul Ioan
Participare DAU: Co-Organizator

Artisti: Lucian Sandu Milea și Ana Toma

Povestea cetatii Brasovului continua sa se spuna si in secolul XXI. Vechile ziduri, cu povestile lor de demult, nu sunt lasate sa cada in uitare, ci sunt readuse la viata prin intermediul artei murale.

Proiectul nostru este unul cu implicare sociala si care si-a propus promovarea artei urbane si a artistilor care fac acest lucru. Activitatile proiectului se desfasoara in Piata Sfantul Ioan si isi propun infrumusetarea calcanului Manastirii Franciscane.

La final, cea mai mare pictură murală din centrul istoric al unui oraş din România
Suprafaţa totală a zidului este de aproximativ 500 de metri pătraţi, acum doi ani, în prima fază a proiectului, a fost pictată o suprafaţă de aproximativ 150 metri pătraţi, iar anul acesta în jur de 250 metri pătraţi. O a treia lucrare este în discuţii, astfel că, la final, va fi cea mai mare pictură murală dintr-un centru istoric din România.

Povestea acestui proiect a inceput in anul 2017 cand in urma unui concurs deschis tuturor artistilor, castigatori au fost desemnati Lucian Sandu Milea si Ana Toma. Acestia au pictat cele 7 bresle ale vechiului oras: selari, tesatori, fierari, cojocari, aurari, curelarii si scutarii intr-o nota personala si plina de culoare. In prima etapa s-a facut pe o inaltime de 3.5 m a zidului.

Pictura e devenit rapid o atractie in special pentru tinerii dornici de fotografii spectaculoase, iar piateta din jurul ei a pris viata si culoare.

Asociatia Carpaterra a obtinut un nou grant din partea Primariei Municipiului Brasov prin care a derulat etapa a 2-a a proiectului: reabilitarea partii superioare a calcanului si aplicarea unei noi picturi murale, acoperind intreaga suprafata.

„Ne-am propus să reparăm calcanul mănăstirii şi să-l transformăm într-o pânză a oraşului, care să propună publicului noi imagini şi noi opere de artă ale artiştilor graficieni în vogă. Acum doi ani, pentru brâul de jos, până la înălţimea de trei metri, l-am avut pe Lucian Sandu Milea, cu o grafică a celor şapte bresle ale Braşovului, iar anul acesta ne-am propus ceva nou, realizat de cei mai în vogă artişti graficieni de la ora actuală, care sunt Alexandru Baciu şi Irlo. Am adus arta neconvenţională pe un spaţiu foarte convenţional, cum este calcanul unei mănăstiri franciscane. Noi vrem să aducem permanent noi şi noi creaţii artistice pe acest perete, iar când simţim că lumea s-a plictisit sau a văzut destul o lucrare, să venim cu altceva, şi să promovăm alţi artişti în vogă de la momentul respectiv. La ora actuală, cea mai mare pictură murală din ţară se află în Timişoara, şi are 500 de metri pătraţi. Zidul nostru complet, la final, va fi de aceeaşi suprafaţă, şi va fi cu siguranţă cea mai mare lucrare murală dintr-un centru istoric, nu numai din România, ci şi din zona asta a Europei”, a declarat Cătălin Cantor, preşedintele Asociaţiei Carpaterra.

Pe de altă parte, părintele Eugen Fechetă, de la Biserica Sfântul Ioan, a declarat că prin acceptarea acestui proiect, instituţia pe care reprezintă s-a apropiat de oameni. „La fel cum Iisus a căutat oamenii acolo unde erau ei, am curajul să cred că şi Biserica, astăzi, ar trebui să aibă un mesaj pentru oamenii cu care se întâlneşte acolo unde sunt ei. Dacă pe oameni nu-i mai găsim în biserică, ci în piaţeta de lângă mănăstire, atunci mesajul trebuie să le fie oferit acolo. Artiştii au găsit acele lucrări care să aibă un mesaj şi din partea mănăstirii noastre. Arta modernă este poate mai dificil de digerat pentru omul de rând, dar sper că mesajele pe care le vor descoperi oamenii aici le va face viaţa mai frumoasă”, a explicat reprezentantul bisericii, care a precizat că ultima oară, peretele mănăstirii a fost reparat în anul 1972.
Nu în ultimul rând, Carla Schoppel, curator, a spus că artiştii care realizează picturile au un palmares foarte bogat atât pe plan naţional cât şi internaţional. „De această dată au venit cu un proiect care înglobează temele cu care lucrau de obicei - Irlo cu personaje supranaturale, teme ca înălţarea omului, divinitate, teme mistice, iar Alex Baciu cu fragmentele lui de peisaje foarte bine închegate - dar care cu siguranţă ne va surprinde plăcut, aşa cum o fac ei de obicei”

Link-uri media:

www.bizbrasov.ro/2019/10/29/zidul-manastirii-franciscane-din-spatele-hotelului-aro-colorat-intregime-primaria-alocat-100-000-de-lei-pentru-cea-mai-mare-lucrare-de-arta-murala-din-brasov/

www.electronicbeats.ro/cea-mai-mare-pictura-dintr-un-centru-istoric-in-brasov/

fb.watch/1XSWkkYHyU/

www.instagram.com/p/B4vLFboFDDu/?igshid=1u4gyhhmn9cr5&fbclid=IwAR1VmlmkMqEfLefr_CVQy6dyiOXlWDL7uMXbt5pzAIESeDxszKYOc9DZIuY

fb.watch/1XTa1dA9Zw/

www.carpaterra.org/ro/proiecte/arta-si-poveste-murala

Parteneri:

Asociatia Carpaterra, Manastirea Franciscana Sfantul Ioan